Obserwatorzy

2016/01/04

Miodowo-migdałowy Mugcake z "sosem" kakaowo-kokosowym, suszonymi wiśniami i mandarynką

Mugcake, Muguś, Muggi, Ciasteczko z kubeczka, ciasto z mikrofalówki... Jakkolwiek by nie nazwał, jest pyszne! Gdy dodatkowo jest jeszcze zdrowe, można śmiało nazwać je MARZENIEM! Uwielbiam ja, kocha mój prawie dwuletni Synek...
Dzisiejsza wersja smakuje obłędnie, jednak wiadomo, nie każdy ma ten sam smak, więc składniki można podmieniać, coby nudno nie było...


Składniki:

Ciastko:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (u mnie grecki light)
  • 1 łyżeczka miodu (można dodać więcej, gdy ktoś lubi słodkie)
  • 1/2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb (u mnie owsiane)
  • 1 łyżka płatków migdałów (można zastąpić mąką migdałową)

"Sos":

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka kokosu

Dodatkowo:

  • 1 mandarynka
  • garstka suszonych wiśni

Wykonanie:

Ciastko:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować, przełożyć do sporego kubka lub małej miseczki, wstawić do mikrofalówki na ok. 4 minuty. Po ostygnięciu wyciągnąć z naczynia, pokroić w poprzek na 3 blaty.

"Sos":

Składniki zblendować lub porządnie zmieszać. 

Przekładać pomiędzy blaty ciastka, układając na każdy blat owoce.






W smaku - PETARDA! ;) 
Polecam spróbować!:) Piszcie w komentarzach, jak Wam wyszło!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz